NutriOpt Optimal Performance (model dla świń)
Lepsze przewidywanie wydajności stada i obliczanie wpływu ekonomicznego rożnych strategii żywienia
W dzisiejszych czasach, globalny i bardzo złożony łańcuch dostaw wiąże się z wieloma potencjalnymi zagrożeniami dla jakości i bezpieczeństwa żywności. Producenci pasz dla trzody chlewnej odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa w całym łańcuchu, od surowców paszowych do półek sklepowych. Skuteczna strategia żywienia zaczyna się od jakości składników paszy. Trouw Nutrition oferuje platformę NutriOpt, która wspiera zrównoważone i precyzyjne żywienie w celu uzyskania optymalnej wydajności zwierząt i wyników ekonomicznych. Nasz program Selko Feed Safety stawia czoła wyzwaniom związanym z zarządzaniem pleśnią, wilgocią i enterobakteriami oraz kontrolą drożdży i mikotoksyn.
Na rentowność producentów trzody chlewnej ma wpływ wiele czynników, takich jak dostępność komponentów paszowych i zbóż, spożycie paszy oraz ceny rynkowe surowców i mięsa. Przemyślane podejście do żywienia i programów żywieniowych, uwzględniające wyżej wymienione czynniki, może przynieść korzyści ekonomiczne, ponieważ pasza stanowi najwyższy koszt w fazie produkcji. Jest to wyzwanie dla każdego hodowcy, dlatego Trouw Nutrition oferuje sprawdzone rozwiązania oraz wsparcie Doradców żywieniowych.
Mimo że woda stanowi połowę ciała dorosłego zwierzęcia, jest ona najbardziej zaniedbywanym składnikiem odżywczym. Zwierzęta piją prawie dwa razy więcej niż jedzą, co sprawia, że czysta, świeża woda jest niezbędna dla ich wzrostu. Dodatkowo, woda odgrywa ważną rolę w regulacji temperatury, transporcie składników odżywczych, procesach trawiennych i wydalniczych. Jeśli jakość wody jest zła, może mieć negatywny wpływ na wydajność, zdrowie i dobrostan zwierząt. Aby zapewnić wysoką jakość wody dla stada, musi być ona monitorowana od źródła do poidła. Zaleca się stosowanie kompleksowego programu bezpieczeństwa biologicznego i zarządzania, który zaczyna się od dobrej wody u źródła i zapewnia higieniczne warunki w całej linii pojenia.
Surowce paszowe I ich jakość są narażone na wpływ czynników fizycznych, chemicznych, a zwłaszcza mikrobiologicznych, w tym bakterii, pleśni, drożdży i mikotoksyn. Mikroorganizmy te nie tylko wpływają na jakość odżywczą paszy, ale mogą również prowadzić do obniżenia wydajności zwierząt. Zagrożenie stanowi zwłaszcza zanieczyszczenie mikotoksynami, ponieważ może ono powodować objawy kliniczne lub podkliniczne skutkujące obniżeniem wydajności, osłabieniem odporności oraz różnymi skutkami patologicznymi dla narządów i tkanek. Dodatkowo, drobnoustroje takie jak Salmonella mają również wpływ na zdrowie publiczne. Kontrola poziomu bezpieczeństwa pasz często wymaga zintegrowanego podejścia, z monitorowaniem na każdym etapie łańcucha dostaw pasz.