Program zarządzania ryzykiem mikrobiologicznym
Program ten ma na celu dostarczenie kompleksowej i zintegrowanej wiedzy w celu skutecznego zarządzania mikotoksynami.
Właściwe zarządzanie jakością wody pitnej ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia i wydajności prosiąt
Sukces każdej strategii żywieniowej zaczyna się od jakości surowców. Firma Trouw Nutrition opracowała programy mające na celu maksymalizację standardów jakości składników paszowych, skupiając się na dwóch kluczowych filarach: wartości odżywczej i bezpieczeństwie pasz.
Nasze unikalne stacje żywienia dla prosiąt po odsadzeniu pokazują, że nauczenie ich jak jeść jest krytycznie ważne dla udanego odchowu. Oferowanie paszy przedodsadzeniowej (do nauki jedzenia) podwaja skuteczność pobierania paszy po odsadzeniu, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie i integralność jelit oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia zaburzeń trawiennych.
Surowce paszowe i ich jakość są narażone na wpływ czynników fizycznych, chemicznych, a zwłaszcza mikrobiologicznych, w tym bakterii, pleśni, drożdży i mikotoksyn. Mikroorganizmy te nie tylko wpływają na jakość odżywczą paszy, ale mogą również prowadzić do obniżenia wydajności zwierząt. Zagrożenie stanowi zwłaszcza zanieczyszczenie mikotoksynami, ponieważ może ono powodować objawy kliniczne lub podkliniczne skutkujące obniżeniem wydajności, osłabieniem odporności oraz różnymi skutkami patologicznymi dla narządów i tkanek. Dodatkowo, drobnoustroje takie jak Salmonella mają również wpływ na zdrowie publiczne. Kontrola poziomu bezpieczeństwa pasz często wymaga zintegrowanego podejścia, z monitorowaniem na każdym etapie łańcucha dostaw pasz.
Żywienie prosiąt powinno być opracowane w taki sposób, aby nie tylko spełniało wymagania żywieniowe, ale również stymulowało funkcjonowanie układu trawiennego i w pełni wspierało układ odpornościowy w okresie dojrzewania.