Program Efektywności Produkcji Trzody Chlewnej
Program Efektywności Produkcji wspiera zwierzęta w osiągnięciu jak najwyższego poziomu wydajności i efektywności wykorzystania paszy, przy zachowaniu odpowiedniego stanu zdrowia.
Przy odsadzeniu, prosięta są poddawane wielu nagłym zmianom w ich środowisku i żywieniu. Zazwyczaj odsadzane są w wieku od 3 do 4 tygodni, kiedy ich przewód pokarmowy i układ odpornościowy są jeszcze w fazie rozwoju. Ponieważ prosięta muszą przystosować się do nowych składników w dawce pokarmowej, doświadczają niższego spożycia paszy, zaburzeń trawienia i strat składników odżywczych. W celu zapewnienia optymalnego wzrostu, prosięta potrzebują pasz (pre)starterowych opracowanych tak, aby spełniały ich wymagania żywieniowe oraz w pełni wspierały zdrowie układu pokarmowego i odpornościowego.
W konwencjonalnych systemach hodowli prosięta są odsadzane od lochy w wieku od trzech do czterech tygodni. W tej fazie życia młode zwierzęta doświadczają znaczących zmian w swoim środowisku, żywieniu i otoczeniu społecznym. Nieodpowiednie postępowanie przy odsadzaniu często skutkuje nieprawidłowym zachowaniem, zaburzeniami trawienia i nieoptymalnym wzrostem. Dlatego też właściwe zarządzanie procesem odsadzania jest kluczowe dla ograniczenia wszelkich negatywnych skutków dla zdrowia i wydajności prosiąt (np. wysoka częstotliwość występowania biegunki poodsadzeniowej i podwyższona śmiertelność poodsadzeniowa).
Zarządzanie ogólnym zdrowiem i dobrostanem prosiąt odsadzonych od maciory powinno koncentrować się na zapobieganiu niepotrzebnemu stresowi i poprawie stanu zdrowia ich jelit.