Program redukcji stosowania antybiotyków w hodowli trzody chlewnej
Zintegrowane i dostosowane do potrzeb fermy podejście do zdrowia i żywienia.
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (ang. Antimicrobial Resistance, AMR) jest obecnie najważniejszym globalnym problemem zdrowia publicznego, mającym wpływ zarówno na zdrowie ludzi, jak i zwierząt. Antybiotykooporność występuje wtedy, gdy mikroorganizm zmienia się w sposób, który powoduje, że leki wcześniej stosowane do leczenia infekcji stają się nieskuteczne. Liczba zgonów ludzi w wyniku antybiotykooporności rośnie na całym świecie.
Oprócz zagrożenia dla ludzi, producenci zwierząt na całym świecie doświadczają konsekwencji obniżenia skuteczności leczenia swoich zwierząt, co skutkuje zwiększoną śmiertelnością i niską wydajnością paszy.
Obniżenie efektywności leczenia z powodu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe może skutkować gorszym statusem zdrowotnym stada i wzrostem kosztów leków oraz obniżeniem wydajności zwierząt. Dodatkowo, antybiotykooporność dotykająca lochę-matkę ma również wpływ na jej potomstwo. Na przykład, ostatnie wyniki badań wskazują, że doustne leczenie antybiotykami loch ma negatywny wpływ na skład i morfologię mikroflory jelitowej prosiąt, co wpływa na ich wydajność w późniejszym okresie życia.
Trouw Nutrition dąży do odkrycia nowych metod, które znacznie ograniczą stosowanie antybiotyków oraz poprawią zdrowie i wydajność zwierząt.