Okres okołowycieleniowy
Kiedy krowa mleczna przechodzi ze stanu zasuszenia do stanu laktacji, musi stawić czoła wielu fizjologicznym procesom adaptacyjnym w bardzo krótkim czasie.
W ciągu 21 dni przed i po wycieleniu, krowa potrzebuje specyficznego żywienia, aby zachować równowagę energetyczną (metabolizm tłuszczów i węglowodanów) i poprawić pobranie paszy we wczesnej laktacji. Istotne jest też zapewnienie właściwej ilości składników odżywczych oraz ich podział pomiędzy mlekiem a tkankami ciała.
Zdrowie i płodność krów
Docenienie roli włókna, kwasów oraz szybko fermentujących węglowodanów, które są potrzebne w diecie krów, pozwoli hodowcy wspierać zdrowie krów i poprawić wyniki rozrodu.
Optymalizacja żywienia mineralnego
W miarę jak strategie żywienia stają się bardziej intensywne, optymalizacja składników mineralnych odgrywa coraz ważniejszą rolę - w praktyce, dawki mogą wymagać ponownego zbilansowania, zarówno pod kątem ilości dodanych minerałów, jak i ich rodzaju (np. zastąpinie siarczanów hydroksychlorkami), aby zapewnić zwierzętom wszystkie potrzebne im składniki odżywcze.