Efektywne zarządzanie wodą dla bydła mlecznego w stresie cieplnym

Woda jest niezbędna dla bydła mlecznego, zwłaszcza w okresach stresu cieplnego. Wraz ze wzrostem temperatury rośnie zapotrzebowanie na wodę. Na każdy wzrost temperatury otoczenia o 1°C spożycie wody wzrasta o 1,2 litra dziennie. W związku z tym w zagrodach lub na pastwiskach należy zapewnić krowom dostęp do wielu punktów pojenia, aby w stresie cieplnym mogły swobodnie pobierać wodę.

Oto kilka efektywnych strategii pojenia, dzięki którym bydło mleczne pozostanie nawodnione i zdrowe podczas stresu cieplnego:

Łatwy dostęp do punktów pojenia

Należy zapewnić wystarczającą liczbę punktów pojenia z wodą dobrej jakości, dostępnych dla wszystkich krów. Ponieważ bydło pobiera wodę poprzez ssanie, preferują pobieranie wody z dużej powierzchni. Jednak ze względu na duże zapasy wody z otwartą powierzchnią zagrożona jest jakość wody. Odchody bydła, ptaków i gryzoni, wraz ze śmieciami, kurzem i resztkami paszy, mogą łatwo zanieczyścić poidła. Duże poidła korytowe powinny być zatem regularnie czyszczone, zwłaszcza w okresie występowania wyższych temperatur, aby zapobiegać powstawaniu szkodliwego biofilmu lub glonów.

Aby zaspokoić potrzeby stada w zakresie nawodnienia, należy zapewnić co najmniej jedno otwarte koryto o szerokości 120 cm na 20 krów. Alternatywnie można zainstalować dwa szybkie poidła zdolne do dostarczania 20 litrów wody na minutę każde. Poidła należy zawiesić na wysokości 60 cm i utrzymywać głębokość wody na poziomie co najmniej 7 cm, aby krowy mogły łatwo dosięgnąć i wypić wystarczającą ilość wody.

Krowy nigdy nie powinny znajdować się w odległości większej niż 20 m do wody pitnej. Umieszczenie konstrukcji zacieniających w pobliżu punktów pojenia może zachęcić krowy do częstszego picia, ponieważ będzie im wygodniej i będą mniej zestresowane upałem. Wysokowydajna krowa, która produkuje około 40 litrów mleka dziennie, potrzebuje od trzech do czterech litrów wody, aby wyprodukować litr mleka w czasie upałów.

Podawanie schłodzonej wody

Podawanie świeżej, schłodzonej wody o temperaturze około 10°C może pomóc zmniejszyć stres cieplny u bydła mlecznego. W okresach wysokich temperatur krowy są w stanie wypić do 250 litrów wody dziennie. Krowy mogą pocić się tylko w ograniczonym zakresie, ponieważ mają stosunkowo niewiele gruczołów potowych - zwłaszcza w okolicy łopatek. Krowy mają zdolność oddawania ciepła poprzez wilgotne powietrze, którym oddychają - zwierzęta zaczynają oddychać szybciej, aby się ochłodzić. Schłodzona woda może pomóc obniżyć temperaturę ciała krów.

Monitorowanie spożycia wody i jej jakości

Śledzenie ilości spożywanej wody może pomóc we wczesnym zidentyfikowaniu potencjalnych problemów z nawodnieniem. Objawy takie jak zmniejszone spożycie paszy, spadek produkcji mleka i zmiany w składzie mleka mogą wskazywać na niewystarczające zaopatrzenie w wodę lub jej spożycie. Spadek spożycia wody może sygnalizować problem z jej jakością lub dostępnością, co wymaga natychmiastowej uwagi.

Oprócz monitorowania ilości pobieranej wody, należy regularnie testować jej jakość, aby upewnić się, że spełnia ona standardy higieny wymagane dla zachowania dobrego stanu zdrowia bydła. Jest to szczególnie ważne w przypadku cieplejszych dni, gdy ryzyko zanieczyszczenia wody jest wyższe. Zaleca się czyszczenie poideł kilka razy w tygodniu, aby zapobiec gromadzeniu się zanieczyszczeń i utrzymać jakość wody.

Zapobiegaj stresowi cieplnemu

Otrzymuj cenne informacje na swoją skrzynkę odbiorczą

Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak panować nad stresem cieplnym w stadzie bydła mlecznego w miesiącach letnich? Wypełnij poniższy formularz, podając swoje imię, nazwisko i adres e-mail, aby otrzymywać cenne informacje i wskazówki bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą. Zapobiegaj skutkom upałów i zadbaj o zdrowie i produktywność swoich krów!