Program Efektywności Produkcji
Wspieranie zwierzęcia w osiągnięciu jak najwyższego poziomu wydajności i efektywności wykorzystania paszy przy zachowaniu odpowiedniego stanu zdrowia.
Dzięki ogromnemu postępowi w genetyce brojlerów, tempo wzrostu i wydajność paszy uległy znacznej poprawie w porównaniu do poziomów sprzed 25 lat. Szybki wzrost popytu na mięso drobiowe, wzrost cen pasz i większa świadomość konsumentów w zakresie troski o środowisko spowodowały, że hodowcy muszą produkować brojlery, które rosną szybko i jednocześnie wykorzystują składniki odżywcze w najbardziej efektywny sposób.
Współcześnie brojlery potrzebują zaledwie kilku tygodni, aby osiągnąć masę ubojową. Ten szybki wzrost może powodować brak jednorodności, ptaków w stadzie, co prowadzi do dużych różnic w masie ciała przy uboju. Różnice w wadze tego samego stada zaczynają się już w okresie wylęgu. Różnice płci są też bardzo istotne (samce rosną szybciej niż samice). Najlepszy stopień jednorodności w stadach brojlerów można osiągnąć dzięki dobrym warunkom wylęgu i rozsądnym praktykom zarządzania.
Objawy kliniczne stresu cieplnego obejmują spadek parametrów produkcyjnych (ADFI, ADG, FCR). Występują w (wydłużonych) okresach podwyższonej temperatury otoczenia i wysokiej wilgotności. Wpływa to negatywnie na dobrostan zwierząt i produktywnosć. Stres cieplny stanowi wynik ujemnego bilansu pomiędzy ilością energii netto przepływającej od zwierzęcia do jego otoczenia a ilością energii cieplnej produkowanej przez zwierzę.
Dobra jakość tuszy i mięsa brojlerów zaczyna się od zdrowego kurczęcia, żywionego w sposób zapewniający optymalny wzrost. Selekcja genetyczna również odgrywa ważną rolę w określaniu cech tuszy i mięsa.
Hodowcy drobiu i integratorzy nieustannie poszukują sposobów na zwiększenie wydajności i efektywności przy jednoczesnym obniżeniu kosztów produkcji. Ważne jest zwrócenie uwagi na przestrzeganie odpowiednich praktyk w zakresie bioasekuracji oraz skupienie się na wszystkich aspektach, które mają bezpośredni wpływ na wydajność i zdrowie ptaków, w tym na zarządzanie wylęgiem, gospodarkę wodną i ściółkową oraz środki higieny na fermie, a także odpowiednie kwalifikacje pracowników. Aby wspomóc działania zmierzające do zwiększenia efektywności, Trouw Nutrition zaleca podawanie paszy prestarter w ciągu pierwszych czterech dni po wykluciu, aby wspierać wczesny rozwój i uzyskać ptaki o najwyższej możliwej wadze oraz możliwie najniższe koszty w przeliczeniu na kilogram na koniec cyklu produkcyjnego.