Poprawa wydajności brojlerów
Efektywne żywienie zwierząt przy jednoczesnym zachowaniu ich dobrego stanu zdrowia ma pozytywny wpływ zarówno na wydajność jak i na rentowność produkcji. Ponieważ koszty paszy stanowią większość całkowitych kosztów hodowli zwierząt, zapewnienie optymalnego spożycia składników odżywczych, które przekłada się na wzrost jest kluczowe. Straty składników odżywczych na inne procesy fizjologiczne mają znaczący wpływ na efektywność produkcji.
Zarządzanie paszą i wodą
Woda jest najważniejszą paszą dla brojlerów. Wysoka jakość mikrobiologiczna i chemiczna wody jest bardzo ważna, ponieważ brojlery spożywają dwa razy więcej wody niż paszy. Woda jest kluczowym czynnikiem w termoregulacji oraz jako nośnik dodatków, takich jak leki, suplementy, itp.
Wartość odżywcza zadawanej paszy, jej bezpieczeństwo i forma podania odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu zdrowego i prawidłowego jej pobierania.
Atybiotykooporność u brojlerów
Zmniejszenie uzależnienia od środków przeciwdrobnoustrojowych ma zasadnicze znaczenie dla skutecznej walki z problemem antybiotykooporności. Ograniczenie stosowania antybiotyków pozwala na zachowanie ich skuteczności wtedy, kiedy są potrzebne, aby wspierać zdrowie zarówno niosek, jak i ludzi. Rosnący na całym świecie popyt na jaja produkowane bez antybiotyków jest wynikiem zwiększonej świadomości związanego z tym ryzyka.